fredag 6 november 2020

Härliga höstfredag

Då var det återigen fredag i denna omskakande värld, pandemin slår nu  hårt både i slott och koja och mitt i allt elände så slåss två av världens mäktigaste män i en tuppfajt utan dess like. När de hårda orden får mer uppmärksamhet i media så väljer jag att omsluta mig av en annan typ av rekord istället om så bara för en liten stund. Här på Öland hade vi ett rekord i form av temperaturen, onsdagen den 4 oktober hade Öland landets högsta temperatur, 19,3 grader. Ännu en gång gav namnet Solen och Vindarnas Ö själ för sitt namn. Som ni säker känner till så fylls Öland av pumpor under hela hösten, alla dekorera sina hustrappor med pumpor och hade det varit en riktig skördefest så hade hederspriserna för den största pumpan och guldpumpan för goda insatser här på ön delats ut, men som sagt i år blir det inget sådan. Däremot har jag bakat bröd i form av pumpor, goda kuvertbröd pumpor att ha till soppa eller annat tilltugg.

Recept under bilderna











Ingredienser ( ca 15 bröd)

25 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
75 g rivna morötter
2 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
8-9 dl vetemjöl
7-8 m steksnöre 

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Blanda ner morötter, rapsolja, sirap, salt, gurkmeja och vetemjöl, lite i taget. 
    Rör ihop allt till en ganska fast deg och knåda den kraftigt i några minuter,(jag körde den i assistenten i ca en kvart.)
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
3. Dela degen i ca 15 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer.
4. Vira ett steksnöre som tål ugnsvärme runt varje boll så det bildas 8 ”tårtbitar”. Knyt ihop tråden på undersidan och klipp av ändarna.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230º C. När bröden jäst färdigt, pensla dem med vatten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-14 minuter. Låt dem svalna.
7. Klipp upp snörena och plocka bort dem försiktigt.
8. Klipp till pumpaskaft av tomatkvistar och stick ner ett i varje bröd.


Lycka till 🤸‍♀️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar