torsdag 26 november 2020

Gör inte som jag

Det vill säga glöm inte att läsa receptet färdigt innan du sätter igång med bak och speciellt om det är ett recept som är nytt. Av en händelse hittade jag ett recept på brytbröd som såg så gott ut och lite annorlunda eftersom det skulle innehålla en matsked oregano. Jag tog mig an receptet full av energi eftersom vi skulle ha brödet till lunch och klockan var halv 10 så fick det bli ett snabbröd. Nu till slutklämmen och slutet på receptet, brödet skulle jäsa över natten i kylskåpet. Så trist, men det måste gå likabehandling att bara jäsa bullarna i 40 minuter och sedan in i ugnen och tänk att det funkade perfekt det också. Det blev ljuvliga brödbullar och tillråga på allt så luktade det oregano i hela huset, men den doften kan man faktiskt stå ut med.

Recept under bilderna







Brytbröd 16 bitar

25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 msk oregano
1 msk sirap
Ca 6 1/2 dl vetemjöl special
150 g riven Västerbotten ost
1 tsk havssalt

Pensla med vatten och riven ost och ev solroskärnor

  1. Smula jästen i en degbunke och lös upp med mjölken. Tillsätt oregano, sirap och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen cirka 10 minuter. Tillsätt riven ost och salt och arbeta degen smidig. Låt degen vila 10 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 15–16 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg dem i ett mönster med ett litet mellanrum mellan bullarna på en bricka med ett bakplåtspapper. Ställ plåten att jäsa eller täck med en fuktig handduk och ställ in dem i kylen över natten .
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Dra över bakplåtspapperet med bullarna på en plåt och låt de stå 20 minuter i rumstemperatur om du har haft dem i kylen annars är det bara att snitta ett kryss på varje bulle. Pensla eller spreja dem med vatten och strö över solroskärnor eller lite riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter.
  4.  Låt de svalna på bakgaller. Godast att äta lite ljumma.

Lycka till 🤸‍♀️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar