tisdag 22 oktober 2019

Leopardkakor

Nu bakas det Leopardkakor i varenda lilla bakstuga i Sverige, du har nog inte kunnat undgå att se de små prickiga kakorna i olika blogga om man gillar bokbloggar förstås. Det är små goda kakor med smak av kanel och choklad. Barnbarnet tyckte att vi skulle kalla dem för Tigerkakor och det gå ju bra det också. Lätta att baka även om det är flera olika moment och tre olika degar men såklart ursprunget av samma start deg. De flesta gör kakorna runda, men av någon märklig anledning fick jag för mig att stansa ut dem som små blommor vilket blev det lite  pilligt och dessutom upptäckte jag att formen inte var så jämn. Det gick bra i allafall och vips så hade kakorna försvunnit ner magen på kaksugna barnbarn så formen har nog ingen betydelse.
 Recept under bilderna












Recept:

Leopardkakor
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
225 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kakao
2 msk kakao
1. Vispa samman rumsvarmt smör med socker och vaniljsocker poröst.
2.  Vispa ner äggen. 
3. Blanda mjöl med bakpulver och salt och rör till en smidig deg.
4. Dela Degen i bitar och lägg 1/5 i en skål och vispa er 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk kakao. Lägg 1/5 i en annan skål och vispa ner 2 msk kakao i den. Plasta in de tre degarna och låt dem vila i kylen en timme.
5. Platta ut den mörka degen till en rektangulär platta på bakplåtspapper. Rulla den ljusbruna till en korv och lägg ovanpå. Klä in den i den mörka degen, den ska helst inte täcka runt om. Skär bort lite deg så den inte täcker och rulla den överblivna degen till en smal korv.
6. Lägg rullarna i frysen en kvart. Kavla under tiden ut den ljusaste degen mellan bakplåtspapper.Ta ut rullarna ur frysen och skär dem i skivor. Lägg leopardfläckarna på den ljusa degen, lägg på papper och kavla så fläckarna går ihop med degen. Ta bort pappret och tryck ut kakor med hjälp av något lämpligt mått.
7. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och grädda ca 12 min i 175 C tills de börjar få fin färg. 
Ta ut och låt svalna.
Lycka till 🤸‍♂️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar