lördag 7 mars 2020

Snabbakade frallor

Jag fullkomligt älskar lång jästa bröd, dvs bröddeg som har fått jäsa flera timmar eller i bästa av världar under natten. Då pratar vi naturligtvis surdeg och då får degen först stå och jäsa ett dygn och därefter bakas brödet ut och bullarna eller limporna får stå och jäsa i kylen under natten för att sedan bakas ut nästa dag, de är gött det. Fast ibland vill man att det skall gå snabbt och då kanske degar med jäst kan vara lång jästa bröd, så då är bakpulver ett bra alternativ. Jag snodde ihop ett par frallor i går med blixten hastighet och under tiden pratade jag med barnbarnen i telefon. Det är kul att få höra hur det gick på kemiprovet för äldsta barnbarnet. Mellan barnbarnet hade bakat rulltårta i förgår och då vill jag höra hur den smakade. Minstingen i skaran berättade om läsläxan som skulle göras nu inför nästa vecka. Men åter till bullarna, det var bara att sno ihop alla ingredienser och sedan lägga på en plåt, nästan som scones. Det var ett bra alternativ till surdegsbröd.

Recept under bilderna










Snabbakade brödbullar
Ugnstemp 250 grader

5 dl vetemjöl ( eller välj 2 dl rågmjöl och 3 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,5 dl olja ( jag tog olivolja)
2,5 dl mjölk ( för ovanlighetens skull hade jag röd mjölk hemma)

Blanda alla ingredienser och dela den kladdiga degen i 10 st bullar som läggs på bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. 
Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda i 10-12 minuter tills bullarna fått en fin färg.

Lycka till 🤸‍♂️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar