söndag 7 juli 2024

Från brunn till flaska

I fredags följde vi med på en stadsvandring om tidernas vanligaste måltidsdryck, nämligen Öl och jag som inte ens dricker öl men nu var det och för sig inte det vi skulle göra utan få till oss lite historia om tillverkningen av öl från 1600 talet och framåt. Rutten började vid Kavaljerporten vid lilla torget i Kalmar, där fick vi pågrund av regnet som hängde precis över oss ta oss in i den mytomspunna vallgraven där historiens vingslag verkligen gör sig påmind. Vår guide Lars tog oss sedan med på resan i spåren av bryggerskor, mältare och dåtidens entrepenörer och all arbetsinsats som krävdes. Hur humlen blev oerhört viktiga och korn likaså då någonstans på 1600-1700 talet så var det viktigt att råvarorna var i världsklass , ja iallafall i Kalmarklass så den bästa humlen fanns i Madesjö och det bästa kornet kom från Öland. Det var vanlig att det var kvinnorna som stod för bryggningen av ölet och mannen stod för mätningen dvs omvandlade säden till malt. Det var väldigt intressant att vandra runt på gatorna och se spår från bryggerier och beskåda det som finns kvar av portat där vagnarna med ölen transporterades genom med hjälp av häst och vagn som så småningom ersattes med motorfordon och på varje bryggeri fanns även ishus, likt höghus där isen förvarades. Regnet upphörde och vi var stelfrusna men vi hade fått en fin historielektion och maken fick dessutom assistera guiden så vi fick bilder från svunna dagar.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar