Favorit i repris, små ljuvliga portionsbröd lagom till Allhelgona helgen. Jag tyckte att de var så söta och perfekta portionsbröd till en fisksoppa eller varför inte någon pumpasoppa. Öland har sedan skördefesten bågnat av pumpor i alla de former och kulörer men nu börjar de sjunga på sista versen. Så då tänkte jag att de här små bröden att stoppa i mun skulle väl passa bra. Jag har bakat dem tidigare och det var inga problem att göra dem, det enda lilla kruxet var att ta bort stektråden när de var färdiggräddade. Lite pilligt men vad gör väl det när resultatet blev bra. Jag hade gurkmeja i brödet men det fungerar naturligtvis med saffran om man skulle vilja, morötterna ger gul färg åt bullarna.
Recept under bilderna
Ingredienser ( ca 15 bröd)
25 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
75 g rivna morötter
2 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
8-9 dl vetemjöl
7-8 m steksnöre
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Blanda ner morötter, rapsolja, sirap, salt, gurkmeja och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en ganska fast deg och knåda den kraftigt i några minuter,(jag körde den i assistenten i ca en kvart.)
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
3. Dela degen i ca 15 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer.
4. Vira ett steksnöre som tål ugnsvärme runt varje boll så det bildas 8 ”tårtbitar”. Knyt ihop tråden på undersidan och klipp av ändarna.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230º C. När bröden jäst färdigt, pensla dem med vatten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-14 minuter. Låt dem svalna.
7. Klipp upp snörena och plocka bort dem försiktigt.
8. Klipp till pumpaskaft av tomatkvistar och stick ner ett i varje bröd.
Lycka till 🤸♀️
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar