måndag 16 oktober 2023

Doften av nybakat bröd

Ja finns det något godare än att känna doften av nybakat härligt bröd. Det blev en härlig höstsöndag, lite krispig, blåsig och en aning kylig, lövträden är nu i sin fulla höstprakt och de lyser som guld. Dahliorna står fortfarande så vackra och det känns lite trist att klippa ner dem även om SMHI rapporterar temperatur ner mot nollan, men då kanske det ger sig själv. Fast nu åter till brödet, i går bakade jag fyra limpor och tror det eller ej två av dem var vörtbröd så det doftade inte bara brödbak utan också en förnimmelse av jul, ja det gäller att börja i tid. De två andra bröden var motsvarande Danskt rågbröd bakat med bikarbonat och filmjölk. Naturligtvis satte vi tänderna i varsin nybakad skiva bröd tillsammans med en kopp kaffe sådär på söndag eftermiddagen och med guldglans för ögonen det är väl en bra söndag om något.

Recept på Rågbröd under bilderna












Lättbakat Rågbröd

Ugnstemperatur 175 grader

1 dl russin
2 dl grov rågmjöl
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl grov hackade hasselnötter eller mandel
1 msk bikarbonat 
1 1/2 msk salt
7 1/2 dl filmjölk
1 3/4 dl mörk sirap


1. Lägg russin i blöt en stund
2. Blanda alla torra ingredienserna utom russin
3. Rör sedan ner filmjölk och sirap och till sist vänd ner russin.
4. Smörj två formar 11/2 l med olja eller lägg i bakplåtspapper
5 Häll smeten i formarna 
6. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 1 tim.
7. Låt bröden svalna inlindade i en handduk

Lycka till 🤸‍♂️

1 kommentar:

  1. Tack för recept, låter gott! Får pröva när vi kommer hem❣️

    SvaraRadera