fredag 4 september 2020

Kalljästa frukostfrallor

Upp i arla morgonstund och baka bröd. Nu är det förvisso inte något bröd man bakar så där i en hast när andan faller på och man är så sugen på nybakad fralla att inta som kvällsmacka. Nix, i och för sig så tar det inte många minuter att sno i hop degen men sedan kommer väntan, 10 timmar eller över natten skall degen kalljäsa i kylskåpet. Så vill man då har nybakat till frukosten så är det bara att hoppa upp ur bingen och knåda i hop degen. Ni vet det där ” inget är som väntans tider”. Jag kan lova att det ger lön för mödan. Riktigt goda frallor med lite surdegskänsla så där lite sega och med mycket smak och för att förhöja smaken så kan man blanda i rivna morötter, rivet äpple, frön av alla de slag och sedan toppa med ost. Det blir en bra start på en härlig fredag i september.

Recept under bilderna











Kalljästa bullar (8 st)

12 gram färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
frön/nötter, rivna morötter, rivet äpple, 

Gör såhär;

Sätt ugnen på 250 grader

Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap och eventuella frön/morötter osv. Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Häll upp den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Vänd den inte utan försök forma till en rektangel genom att dra i den. Vik sedan den på längden och skär i ca 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, toppa med valfri topping och sätt in i ugnen när den blivit varm.

Låt dem vara inne i 250 grader i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ca 10 minuter till. Ta ut och låt svalna lite på galler. 

 Lycka till 🤸‍♀️


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar