torsdag 10 september 2020

Höstförnimmelse

Nu får vi väl ändå säga att hösten är på antågande, regn och rusk blandat me strålande solsken. Temperaturen en tidig morgon orkar madam sig upp i 10 grader och den krispiga luften omsluter både kropp och själ. Det är något visst med hösten och allt som händer i naturen, bären får en extra glans och färgerna sprakar lite extra. Det är t.o.m med så att gräsmattan får en extra skjuts av daggen som hjälpte till att hålla vätan i marken. I år tycker jag att vi har haft väldigt många gräshoppor, små och stora om vartannat. Det är vid den här tiden vi kan höra ”syrsorna spela” men det är inte syrsor som spelar det är gräshoppor och vårtbitare. Gräshoppor har långa kraftiga bakben som det använder för långa hopp. På bakbenen har de ett räfflat organ som de genom att gnida med vingarna åstadkommer ett liknade gnisselläte som är till för att hitta en partner. Vårtbitaren har fått sitt namn enligt sägen av att den kunde avlägsna vårtor genom att bita av dem, tur att vi har bättre metoder för det numera. Hur som helst så påminner ljudet om den annalkande hösten.
















2 kommentarer:

  1. Hej Eva.
    Gabrielle och jag gick våran vanliga runda här i Östra Alvara (Stora rundan) och vi njöt av luft, vind och temperatur. Träffade "storbonden" Stig som numera klarar sig utan en massa mjölkkor och sköter om sina marker. Han trivs bäst under september och oktober då det inte är en massa folk ivägen och man får sköta sitt. Nu ställer vi huset iordning för nästa besök av barnens familjer, vi passar på däremellan till det otäcka viruset ger sig av.
    Ha det så gott och njut av livet, det är det som är meningen.
    Peter T.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter, jag är benägen att hålla med ”storbonden” Stig som njuter av höstmånaderna september och oktober. Stillheten och lugnet efter sommarens hektiska månader är som balsam för kropp och själ. Nu väntar vi tålmodigt på att livet återvänder till normalitet. Ha det så bra!

      Radera