fredag 20 december 2019

Det lackar mot jul

Grisen är slaktad, osten är ystad och juleljusen stöpta och brinner nu så fint i adventsljusstaken. Nej, riktigt så pretentiöst är det inte men Farmors goda julknäckebröd är i allafall bakat och klart. Är det någon gång jag använder smör på mackan så är det just till knäckebrödet med en härlig julost till. Rågsmaken och sältan i både smöret och julosten passar perfekt och blir en bra start på dagen tillsammans med dagens livselixir kaffe. Gubben frost lyser med sin frånvaro så någon vintervit jul blir det nog inte. Däremot hörde jag på nyheterna nu på morgonen att det kunde klarna upp på Öland och Gotland under dagen, det skulle väl vara helt fantastiskt om solen kunde titta fram en liten stund innan det är dags att sätta klorna i köttbullar och skinka.
Recept på ”Farmors goda julknäck” hittar du under bilderna.









Farmors goda julknäckebröd
Hur många som helst.

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
3 dl rågmjöl
Ca 1 liter vetemjöl
1 msk socker 
1 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader
2 Baka degen som till en bulldeg
3 Låt degen jäsa i 30 min.
4 Ta en liten klick deg och kavla ut den så tunnt det bara går, några tag med kruskavel det sista.
5 Grädda 2 plåtar åt gången i 5-6 min. Svalna på galler.

Lycka till 🤸‍♂️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar