fredag 6 februari 2015

Hemmabakade Hönökakor

Det yr små vita bollar i luften som lägger sig som ett täcke på marken, emellanåt sticker solen fram och ger kraft. Därför blev det bak i dag i går, den här gången gjorde jag Hönökaka.
Riktigt gott med lite smör och ost på som ett mellanmål i solskenet.

Recept under bilderna





Hembakad hönökaka
Ca 4 stora runda kakor
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarmt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar