måndag 16 februari 2015

Goda brödbullar på långpanna

Denna gråmula helg bjöd inte på några större sensationer på Öland, så det fick bli tite brödbak istället ett enkelt och gott bröd med dinkel som blev goda frukostbröd.

Recept under bilderna



Ett brytbröd med dinkel.

16 st

5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella, 1 procent eller 10 procent
1 ½ tsk salt
½ dl linfrön
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Värm mjölken till  37 grader och häll  den i en bunke. Rör ut jästen i mjölken.

2. Tillsätt kesella, salt, linfrön, dinkel-, råg- och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt.

5. Dela degen i två bitar och rulla ut dem till två längder. Dela varje längd i ca 8 lika stora bitar och rulla dem till totalt 16 bollar.

6. Lägg degbollarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–20 min.

8. Låt bröden kallna på ett galler under bakduk.


2 kommentarer: