torsdag 20 november 2014

Limpor med morötter och havre en gråtrist novemberdag

Vad skall man hitta på som ger glädje och energi en gråmulen regnig novemberdag. Bakning är ett bra tips som skapar en mätt glad mage, underbar doft för näsan och kraft och energi för kropp. I går blev det test av ett nytt recept på bröd som innehåller morötter och havre. Det blev hur gått som helst, havregryn ger ett väldigt poröst bröd och morötterna ger brödet saftigt och en oerhört vacker färg.

Receptet hittar du under bilderna






Morotslimpa med havre

2 limpor
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar