Receptet hittar du under bilderna
Morotslimpa med havre
2 limpor
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en
bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda
ordentligt.
2. Tillsätt vetemjöl och
rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen
kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under
bakduk i 45 min.
4. Knåda igenom degen på
ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några
snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
5. Lägg bröden i två
limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen
på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Grädda limporna längst
ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem
svalna i formarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar