söndag 30 juni 2024

Mot hemfjällstugan

En strålande dag varmt och gott men som tur var fläktade det lite när vi tog liften upp till toppen på Gustavsbacken i Lindvallen. Som vanligt var väskan fylld med kaffe, frukt och en och anna kexchoklad om orken skulle tryta och det visade sig att den gjorde desto längre vi kom på turen. Den först sträckan till Hemfjällsstugan är helt fantastisk breda härliga spångar och med en utsikt som får en att tappa andan. Vi passerade stensjön med sina vackra stenstoder och det var inte utan att ett dopp lockade, men vi fortsatt ner till Hemfjällstugan där vi tog en kaffe paus och pratade med andra naturälskande varandrare, vi träffade inte på några andra cyklister den här gången. Efter stoppet skulle vi utforska rutten ner till Hemfjällstangen som vi hade hört var fin och jo visst det går att cykla men vissa partier är lite besvärliga, men tuffa som vi är så bestämde vi oss för att prova - Hur svårt kan det vara? Men det visade sig att ganska omgående att det kan vara hur svårt som helst. Det var stenpartier liknande bergsbestigning och på myrarna var det bara 2 bräder och det hjälpte inte att hålla tungan i rätt i mun och cykeln på brädorna. Jag druttade dit tre gånger som tur var hamnade jag i mjuk mossa , visst en gång hamnade jag bland stenarna. Vi kan väl säga att den sträckan blir det inte fler gånger med cykel men gärna gåendes, så vackert över myrarna där tuvullen vajar för vinden och stillheten total. 
















fredag 28 juni 2024

Hällarundan

Härom dagen gjorde vi ett riktigt eldprov eller det var inte så farligt som man skulle kunna tänka sig trots att vi valde sommarens varmaste dag. Hursomhelst helst så skulle vi cykla Hällarundad som är 3,9 mil grusväg. Det började väldigt bra ingen trafik och vacker skog på båda sidor. Så småningom kom vi fram till Långloken eller om det var Brunnlokarna fast vid närmare koll på kartan så var det nog södra Färdsjön som såg väldigt lockande ut med sitt klara vatten men det blev inget bad ännu. Rutten gick vidare på Hällavägen och över en gammal järnvägsbro där vattnet från Färdsjövallen forsade och gav lite svalka väldigt vackert med det virvlande vattnet och vi såg ett par stora fjärilar som svischade runt, så vid först anblicken ut som fladdermöss men med tanke på att det var dag så lutade det åt fjärilarna, stora mörkblå fjärilar. Vi cyklade vidare ner mot Västerdalälven för nu hägrade bad och efter nästan 3 mil hittade vi äntligen ett bad och ett svalkande dopp i Garpsätertjärnarna. Det var precis vad vi behövde i form av svalka och påfyllnining av energi för snart skulle det riktiga eldprovet för benen äga rum 3 km i rakt uppstigande led och med en klättring på 240 m och 28 grader varmt. Jag kan lova att vi sa inte många ord till varandra innan vi åter kunde cykla på plan mark igen. Det blev en helt magisk tur för kropp och själ.


















torsdag 27 juni 2024

Första cykelturen på fjället

Efter turen till Botaniska trädgården på Östfjället så var det dags att ladda kaffetermosen igen och trampa den 3 km långa vägen upp  mot östfjällsstugan och då är det verkligen uppför. Väl uppe på toppen breder naturen ut sig med en vidunderlig utsikt över berg och dalar, de gröna kullarna som breder ut sig och blir kontrast till den blå himlen. När man sedan passerat toppen är det bara att rulla nerför till stugan och för den modige väntar ett bad i den klara tjärnen med sitt svalkande vatten, den här gången var vi inte så modiga att vi hoppade i däremot njöt vi av en god macka och kaffe, badet får vänta tills nästa gång. Däremot samlade vi mod till att cykla på spångarna som skulle ta oss ner till utgångspunkten, visserligen är spångarna breda men det gäller ändå att hålla tungan rätt i mun och inte vingla ut över kanterna och dessutom parera för de som springer eller går sträckan. Allt gick bra och det blev en underbar tur mitt ute i naturen.


















tisdag 25 juni 2024

Sälens Botaniska trädgård

Varje gång vi går eller cyklar upp på Östfjället så passerar vi en skylt med en med orden Sälens Botaniska trädgård och varje gång tänker vi att nästa gång skall vi minsann ta oss in på den slingrande stigen till den Botaniska trädgården. Jag trodde i min enfald att det kanske var en liten odlingslott med lite växter från fjället. Men döm om min förvåning när vi kom fram, och ser detta odlingslandskap mitt på fjället. Trädgården omfattar 3000 kvm och i dags läget finns det mer än 1300 uppmärkta växter. De flesta växterna är från Sälenfjällen men även alpväxter från övriga Europa. Det som var väldigt roligt att se var att det fanns två odlingslotter med växter från Ölands Alvar, ni vet det där lite karga och torra som ändå får växterna att frodas. Där fanns otaliga växter som jag aldrig hört talas om eller vad säger ni om skogen och råttsvans. Trädgården drivs helt ideellt av Sälens Fjällbotaniska Vänner. Nu kanske det inte prunkade av blommande växter men det var så vackert i denna trädgården mitt på fjället.




















måndag 24 juni 2024

Midsommarhelgen

Då var midsommarhelgen till ända för det här året och jag tror att vädret överträffade sig själv över hela landet, iallafall midsommarafton. Vi firade i glada vänners lag och passade på att i mitt i allt ihop fira födelsedag för svärsonen. Den här veckan skall väl också överträffa sig själv i form av värme det skall bli strålande solsken i hela landet och värme upp mot 27 grader på sina håll. Riktigt så varmt fick vi inte i helgen men visst var det varmt när vi skuttade runt bland små grodor och räven raska över … var det verkligen isen, i vilket fall som så var det helt fantastiskt när båtarna med spelmän och rorsmän rodde längs Västerdalälven för att angöra Olnispagården där hundratals människor samlats för att resa midsommarstången och dansa in midsommaraftons kväll. Ja det blev en fantastisk eftermiddag med hela gänget, där vi fick avnjuta kaffe och tårta i gröngräset. Eftermiddagen övergick sedan till en kväll vi sällan skall glömma, fantastisk god mat, dans och glada tillrop avlöptes i flygande fläng. Midsommardagen var betydligt stillsammare men en rask promenad till stensjön på Sälenfjället var lagom aktivitet den lite svalare midsommardagen. Summa sumarum en magisk midsommarhelg.





















fredag 21 juni 2024

Glad Midsommar till er alla.

Jag ville bara önska er alla en riktigt fin midsommar med strålande solsken och sju sorters blommor under kudden. I dag firar vi midsommar med sill och potatis som sig bör och självklart står jordgubbstårta med en kopp kaffe och tronar på kaffebordet under denna fantastiska dag då vi firar midsommar.














tisdag 18 juni 2024

41 år av kärlek

I dag för 41 år sedan stod världen still, både bokstavligt, känslomässigt och vädermässigt. Vi lyckades pricka in en dag av fullkomlig stillhet och på gränsen till värmeslag. Jag mins det som i går när vi gemensamt gick altargången fram till prästen Lars Svensson i Sörbykyrka  med en fin tärna och söta små brudnäbbar. Det var så klart en dag som vi bär med oss med stor glädje och det var så roligt att kunna bjuda ihop hela släkten med fastrar, mostrar , kusiner och andra släktingar och framför all våra bästa vänner och fina grannar. Vi har varit lite dåliga på att fira bröllopsdagen men under de senaste åren så har vi försökt att göra dagen till vår kärleksdag och vara tacksamma över vad vi åstadkommit från det att vi träffades på Lärarhögskolan till våra fantastiska barn föddes och barnbarnen kom i strid ström fram tills vi nu är glada pensionärer och bestämmer över vår egen tid. Tack min älskade make som är min bästa vän och livskamrat. Nu hoppas vi på många fina år tillsammans och den 18:e juni alltid förbli en kärleksdag att minnas och glädjas över.