torsdag 25 mars 2021

I dag firar vi Tranedagen

Det är i dag på Tranedagen som allehanda lömska krafter är i rörelse, för det är nu tranorna kommer med ljus och förebådar vårens ankomst. Tänk vad tranor det har smugit omkring bland gårdar och hus i Småland genom tiderna och när jag var liten kom alltid tranan med godis som låg i mina strumpor som jag så fint hade hängt upp. Mina barn har också alltid fått påhälsning av tranan nattetid. På morgonen kunde det ligga lite strödd fjädrar och leriga fotavtryck eller kanske mer rät kloavtryck på trappan och till barnens stora glädje så låg det godis i strumporna som de också hade hängt upp kvällen innan den 25 mars. Jag hoppas jag att mina barn tagit med sig seden till sina barn, själv nöjer jag mig numera med att spana efter tranor. De första tranparet såg vi i Norrköping den 6 mars, men vi har inte skådat några här på Öland ännu. För några år sedan var vi uppe vid Hornborgarsjön och fick avnjuta detta skådespel med tiotusentals fåglar, det var verkligen en upplevelse och jag hoppas det blir en tur dit i år också. Denna fantastiska trandans är så imponerande då dessa gigantiska fåglar som väger mellan 4 och sju kilo och är ca 2 meter mellan vingspetsarna struttar runt varandra för att stärka banden mellan varandra innan parning. Den första tranan sågs den 20 februari  i år vid Hornborgarsjön och flyger det inte förbi några tranor idag då är det bara att njuta av några goa våfflor till kaffet, inte dumt det heller.
















1 kommentar:

  1. Wie schön, das ihr die Kraniche schon am Hornborgarsjön gesehen habt.
    Hier über uns fliegen sie immer nur hinweg nach Norden und dann im Herbst wieder zurück.
    Aber wir waren 3x in Ostdeutschland, in Groß Mohrendorf im April. Dort rasten auch 1000e Kraniche, bevor sie weiter in den Norden fliegen.
    In Kristianstad könntet ihr auch Kraniche beobachten. Das ist nicht so weit von Stora Rör entfernt?
    Da gibt es hier die Webcam und auch einen link zur Info Seite:
    http://www.webbkameror.se/djurkameror/kristianstad/index.php

    Så trevligt att du redan har sett Tranor vid Hornborgarsjön.
    Här ovanför oss flyger de bara norrut och sedan tillbaka igen på hösten.
    Men vi var tre gånger i Östtyskland, i Groß Mohrendorf i april. Tusentals Tranor vilar där innan de flyger längre norrut.
    Du kan också titta på Tranor i Kristianstad. Är det inte så långt från Stora Rör?
    Det finns webbkameran här och även en länk till informationssidan:
    http://www.webbkameror.se/djurkameror/kristianstad/index.php

    Kram Marlise

    SvaraRadera