I dag blir de baktips, vilket kan passa bra så här i advent -och jultider. Det blir ett grov saftigt och lättbakat bröd som inte behöver jäsa utan det är bara att röra ihop och ställa in i ugnen direkt. Som alltid med filmjölkslimpa behöver man inte tillsätta jäst utan i det här fallet är det bikarbonat som fluffar till brödet. Valnötterna och fikonen sätter extra touch på smaken och gör brödet så där ljuvligt smakrikt och gott.
recept under bilderna





Filmjölkslimpa med Valnötter och fikon
2 st limpor
Ingredienser:
9 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
200 g torkade fikon, hackade
3 dl grovt hackade valnötter
3 dl solrosfrön
3 dl pumpafrön
2 dl havregryn
1 msk salt
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
Gör så här
1 sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en stor skål. Rör i de hackade fikonen, valnötterna och övrig frön.
2. Blanda bakpulver och bikarbonat med rågmjölet. Rör ner det tillsammans med vetemjölet.
3.Fördela smeten i två formar med bakplåtspapper. Ca 2 l. Formar
4. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min. Låt brödet vila i formen ca. 10 min. Innan de stjälps upp på galler. Låt dem svalna under bakduk.
Lycka till 🤸♂️
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar