Då var det dags för gästbloggaren dvs. maken igen och den här gången tar han med oss ut i rymden, miljontalsmil från vår lilla planet. Hela den här storien börjar med att gästbloggaren fick boken Norrsken av barnen i julklapp och sedan dess har han botaniserat och fördjupat sig i detta märkliga ljusfenomen, hoppas att ni får en trevlig och givande lässtund.
Norrsken är spännande och vackert, det ger oss en ödmjuk inställning till livet. När vi lär oss mer om detta förstår vi, att jorden är väldigt liten, haven väldigt små och vi människor mikroskopiska och obetydliga. Det gäller även Trump, Erdogan, Orban och Ebba B. Problemet är att ingen av dom förstått det.
Nu något mycket trevligare, nu reser vi ut i Universum, vilket är otroligt spännande och ger Dig som människa perspektiv på vår tillvaro på jorden, vårt Tellus.
Grunden för Norrsken startar inne i solens kärna. För att vi skall få respekt och ödmjukhet för ämnet börjar vi med lite fakta. Om solen finns det mycket vi inte vet, men ett och annat har människan på jorden lyckats ”luskat” reda på.
Solens volym är 1,3 miljoner större än jorden, avståndet mellan jorden och där vi ser solstrålarna är 150 miljoner kilometer. Detta måste vi nog försöka konkretisera för att få lite bättre förståelse.
Vi börjar med volymen, för att förenkla det lite så är solens radie ca 55 gånger större än jorden, för att vara exakt så är solens diameter 109 gånger större än jorden.
Solens radie 696 340 km eller 69 634 mil. Jordens radie är 6 371 km eller 637 mil om du hellre föredrar det.
Solen har ingen egentlig yta men för att förstå det hela kan vi tala om olika lager eller likna det vid något som våra atmosfär. Så vi fortsätter lite med hur solen är uppbygd och ytterligare lite avstånd. Innerst har vi solens kärna, sen byggs det på och ett av de yttre lagren kallas fotosfären. Det är i huvudsak från fotosfären vi ser solens strålar, här syns de och skapar skön värme för oss på jorden. Men innan solens strålar kommer fram till fotosfären, dvs innan vi kan se solstrålarna är det en ganska lång resa. För att solstrålarna skall nå fotosfären är det en långsam och komplicerad resa för dessa fotoners som absorberas av atomer, kastas runt och spottas ut och rör sig sakta mot det som kallas fotosfären. Där och först där strålar ljuset ut mot oss och andra i Universum.
Tycker du du är stort, håll i dig! Denna resa tar ofattbara 1 miljoner år, från kärna till fotosfären och först nu kan du njuta av solens värmande strålar. Sen går det ganska kvickt från fotosfären till jorden, ljuset färdas med en hastighet av drygt 300 000 km/sek, med den hastigheten når ljuset jorden på ca 8 minuter.
Nu får vi försöka att konkretisera detta lite igen. Vi tycker att det blåser väldigt mycket när luften rör sig med en hastighet av 30 m/s, nu snackar vi ljustets hastighet, håll i hatten 300 000 000 m/s. Musk och Porsche släng er i väggen, era bilar och raketer är rent ut sagt slöa!
Nu återigen vidare med norrskenet. Solen är som en gigantisk fusionsreaktor av helium och väte. Man talar om solfläcksregioner som exploderar, dvs en bit av solens korona, solens yttersta atmosfär som slits bort från solen. Återigen är det astronomiska tal vi talar om, det handlar om ett par miljarder ton som slits loss, det kallas korona massutkastning. Ja du läste rätt ett par miljarder ton, varje gång det sker.
Utbrotten är helt normala och de sker i en våg av aktiviteter som sker under en 11 års period.
Gigantiska moln och bubblor av magnetism och plasma lämnar solen i massutkastning. Dessa gigantiska moln påbörjar därefter sin resa mot jorden. Denna resa brukar i snitt ta 3 dygn, men kan ta allt från några tiotal timmar till 5 dygn. Detta är en av orsakerna att det är svårt att träffa rätt i prognoserna för norrsken.
Vilken reko person vill förminska sina kompisar men när det gäller universum så kanske vi mår bra av att förminskas och bli lite mer ödmjuk i relation till vår tillvaro på jorden och i universum.
Nyfiken, imorgon berättar vi lite mer. Du kan titta på följande länkar testa gärna någon film. Detta hade vi aldrig sett tidigare.
https://soho.nascom.nasa.gov/gallery/
https://soho.nascom.nasa.gov/gallery/Movies/sunspots.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar