måndag 30 oktober 2017

Så, då var vi igång

Lite tidigt kanske, men jag tänkte tjuvstarta med lite julgodis eller vad man nu kan kalla det. För på något sätt så förknippas saffran med jul. Som vanligt kommer receptet från Tidningen hembakat, Gelehallon med saffran. Saffran är inte min favoritkrydda men det blev en väldigt vacker färg i allafall. Jag hade inga hallonformar så det fick bli, ja vad skall man kalla dem, runda, fyrkantiga och avlånga saffrans figurer. Det var hur lätt som helst att göra dem däremot lite svårare att få dem torra, så att sockret inte smälter såfort. Kanske skall ge mig på några andra färger också. Recept under bilderna.





Geléhallon med saffran, ca 50 st.
10 st gelatinblad
2,5 dl äppeljuice
1 dl strösocker
50 gram glukossirap
1 g saffran
Tillbehör:
Siliconformar
naturell olja, t.ex majsolja
strösocker
Gör så här
1. Använder du siliconformar så blir det bäst om du smörjer dem med lite olja innan så att du får ut dina geléfigurer lätt när de är klara.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
3. Blanda äppeljuice, socker, glukossirap och saffran i en kastrull. Låt koka upp och sjuda tills sockret smält.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan.
5. Låt svalna något och fyll sedan formarna med gelén. Använd något kärl med en pip så att det blir lätt att hälla.
6. Ställ i kylen och låt stelna 2-3 timmar eller över natten.
7. Ta ur dina geléfigurer försiktigt. Låt dem gärna stå och torka lite innan du rullar dem i socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar