
Recept under bilderna
Fiberrika havregrynslängder
Ca 12 st
Lägg bröden tätt på plåten och
låt dem jäsa ihop under gräddningen så blir de extra saftiga och goda.
25 g jäst
5 dl vatten,
fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus
sirap
2 dl
fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)
1 ½ dl fint
rågmjöl
6–7 dl vetemjöl
Garnering
vatten
fiberberikade
havregryn (vanliga havregryn går också bra)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen
i en bunke och tillsätt vattnet.
Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, och havregryn. Låt
blandningen stå i några minuter.
2. Tillsätt
rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så
att glutentrådarna blir starka och brödet får volym.
3. Låt degen
jäsa under bakduk i 50–60
min. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje
längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med
1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje)
och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla
längderna med vatten och strö över
havregryn.
5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen.
Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar