Fiberrika havregrynslängder har blivit favoritbröd hos oss. 12 st smålängder passar utmärkt till soppa eller till en god gratäng. De skall visserligen jäsa lite länge men för övrigt är de enkla att göra. I dag använde jag mig av Manitoba Cream ett mjöl som har en hög halt av protein. Det blir ett luftigt och smakrikt.
Recept under bilderna
Fiberrika havregrynslängder
Ca 12 st
Lägg bröden tätt på plåten och
låt dem jäsa ihop under gräddningen så blir de extra saftiga och goda.
25 g jäst
5 dl vatten,
fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus
sirap
2 dl
fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)
1 ½ dl fint
rågmjöl
6–7 dl vetemjöl
Garnering
vatten
fiberberikade
havregryn (vanliga havregryn går också bra)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen
i en bunke och tillsätt vattnet.
Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, och havregryn. Låt
blandningen stå i några minuter.
2. Tillsätt
rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så
att glutentrådarna blir starka och brödet får volym.
3. Låt degen
jäsa under bakduk i 50–60
min. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje
längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med
1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje)
och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla
längderna med vatten och strö över
havregryn.
5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen.
Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar