onsdag 17 december 2014

Farmors goda julknäcke en baktradition att föra vidare.

"En av jultraditionerna i vår familj är att baka julknäckebröd. Receptet har jag fått från min svärmor som idag är 91 år. Hon har bakat detta med sina barn och hon bakade också med sin mamma är hon var liten. Det förpliktar att föra receptet vidare och hålla traditionen vid liv. Nu undrar jag om mina barn Emma och Johan kommer att föra traditionen vidare ? 
I år använde jag ett nytt mjöl - Manitoba Cream, som är ett riktigt bra mjöl, degen blir smidig och följsam, vilket är viktigt eftersom det skall kavlas lövtunt.

receptet på detta goda knäckebröd hittar du under bilderna.







Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
3 dl rågmjöl
Ca 1 l vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt

Gör så här

Blanda ihop degen som en bulldeg och låt den jäsa i 30 min
Dela degen i småbitar och kavla ut varje bit lövtunt, ta några tag med kruskaveln och lägg sedan på plåt. De utkavlade bröden skall inte jäsa utan bakas direkt i ugnen. Jag brukar använda mig av 2 plåtar sätt in 2 plåtar knappt 3 min. Byt plats på plåtarna och vänd på bröden in i ugnen igen ca 2-3 min håll koll det går fort eftersom de är så tunna. Under tiden kavlar man ut ytterligare bröd som är klara för att sättas in i ugnen direkt.

lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar