fredag 10 januari 2014

Tjugondag Knut och julgransplundring

Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i vårt land. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.
Den konung Knut som nämns i Bondepraktikan är den danske kungen Knut, som även han blev helgonförklarad och som var beskyddare av de medeltida Knutsgillena. Gillen var en form av medeltida handelskompanier. Knutsgillena arrangerade ibland knutsbaler, vilket sannolikt påverkar tjugondag Knut och julgransplundringarna. ( Text hämtad från Nordiska museet)

Jag vet inte om det är så vanligt med julgransplundring längre, vi kanske inte hänger så mycket godis i granen. Hur som helst så lika roligt som det är att plocka fram alla julsaker, tända ljustjärnorna och klä granen lika underbart är det att plocka bort dem igen och välkomna våren. De blir en bra helg att plocka undan julen även om det är lite tidigare än Tjugondag Knut.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar