söndag 8 december 2013

Havtornsgården på Öland

På julmarknaden träffade jag Christer Strandå som driver butiken Havtornsgården på Öland. Nu blev det tyvärr ingen toppenbild på Christer men klicka gärna i på länken ovan så får du läsa mer om vad Havtornsgården kan erbjuda. texten nedan om Havtorn en vitaminbomb hittade jag på sund.nu
 
 
Havtorn - en vitaminbomb med nyttiga fettsyror
Havtorn är ett nyttigt bär med syrlig smak. Havtorn är bra för hela kroppen och studier visar att bären kan hjälpa mot såväl fetma, högt kolesterol, cancer som leverskador.
Havtorn - en vitaminbomb med nyttiga fettsyror
Havtorn har omskrivits som hälsobär ända sedan 700 år eK. I Kina används havtorn som medicinalväxt mot inflammationer, hosta, matsmältningsproblem och infektioner.

 
Havtorn är en bärbuske som växer vid Himalayas sluttningar, i Asien, Europa och Sverige. I Sverige är havtorn fortfarande ganska okänd. Havtornbären förekommer främst vid havet längst ostkusten, men även i Norrbotten, Bohuslän och Öland.

Bären är små och gul-orange till färgen. Havtornbusken blir 30-50 år och kan som vild växt bli upp emot nio meter. Havtornbären mognar i slutet av augusti till slutet av september och kan därefter skördas.
Vitaminbomb
Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Havtornbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega 7 i naturlig form. Omega 7 är viktig för en väl fungerande kropp och särskilt för cellmembran och tarmar.
Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar