fredag 30 augusti 2024

Från hav till land

Vi lämnade havet för en dag och tog fram cyklarna och tog den vanliga rundan på 2,4 mil i makligt tempo. Som tur var fläktade det lite för temperaturen pinnade nästan upp till 24 grader så det var lite svalkande. När vi passerade på den slingrande grusvägen cyklade vi över ett par gigantiska elledningar som vi inte sett tidigare men då kom vi på att det pågår filminspelning här på ön och när vi sedan såg bilen från Ljud & Bildmedia AB så förstod vi att det filmades för fullt. Det är Jonas Karlssons bok med namnet Regnmannen som filmatiseras med Robert Gustavsson , Jonas Karlsson och nya stjärnskottet Emilia Stallhagen i huvudrollerna. Vi träffade en man från Trollhättan som levererar bilar till inspelningen och han försökte få tag i någon i teamet för en billeverans och han fick då reda på att de hade filmat fram till kl 04:00 så det var nog sovmorgon när vi passerade. Det skall bli kul att se filmen som skall ha premiär 2025














torsdag 29 augusti 2024

Skepp å hoj

Sensommarens varmaste dag tajmade vi in, visserligen låg dimman tät på morgonen men den virvlade bort så fort solen tittade fram i öster. Tillsammans med grannarna Kicki & Björn bestämde vi oss för en tur till havs, det hade vi bestämt sedan lång tid tillbaka men det gällde att hitta en dag då vinden var lite moderat. I går var så optimala dagen och vi tog Björn och Kickis vackra träbåt och gav oss i väg så härligt att bara puttra fram i det nästan gav still havet och när luften är så där hög och krispig. Vi hade bestämt oss för gamla varvet på Revsudden men dimman låg tät där i viken så vi bestämde oss för att testa Getterön, en plats vi inte varit på tidigare, maken och jag har snurrat runt lite i trakterna men inte varit på just Getterön. Vi angjorde bryggan på ön och var helt själva men efter ett tag fick vi sällskap av en segelbåt men det finns gott om plats så det var inga problem. Grillen åkte fram och sallad i olika former dukades fram på bordet och vi fick en fantastisk middag där på bryggan. Båtturen avslutades med dopp i havet strax utanför Ispeudd, uppfriskande kan man säga. Vi fick verkligen en fantastisk dag på havet.



















tisdag 27 augusti 2024

En stund av vinter

Lite tidigt kan tyckas men om det blev förknippad vinteraktivitet inne så är det som väl är sommar ute än så länge. Vi fick iallafall känna på den där lite kylan som väntar oss framöver när vi var med barnbarnet på hockey träning i helgen. Upp i arla morgonstund och in till Kalmar och ishallen där det var träning. Vi följde med barnbarnet till samlingslokalen där de skulle vara och frågade så klart om vi skulle hjälpa till med något som att snöra skridskor, hjälpa till med skydden eller var det nu kan vara man behöver hjälp med, men tränarna upplyste oss vänligt att det behövdes inte barnen klarar det själva. Det är väl en bra skola för en 9 åring att få klara av allt själv hålla reda på sina saker och snöra skridskor för efter en stund kommer alla adepterna ut på isen med alla skydd på skridskorna på fötterna och hjälm på huvudet. Under tiden höll vi oss i den varma delen av läktaren, men när sedan hockeykillarna ( ja det var bara killar) äntrade isen så stack vi ut näbben i kylan och stod och tittade på träningen när grabbarna med klubba och puck flög fram över vinterisen i ett härligt tempo. Efter träningen kändes det skönt att komma ut i sommarvärmen igen.


















måndag 26 augusti 2024

Oväntat besök

I och för sig inte så oväntat eftersom det nästan varje August trippar en sådan här grön vandrare på väggarna i altanen. I dag var den nästan på väg in i köket, jag hörde hur det bunkrade till som om något trillade ner innan jag såg att vårtbitaren satt på tröskeln och spanade in, jag hann precis få igen dörren innan han tog ytterligare ett hopp mot dörren. De flesta vårtbitarna livsnärhet sig på blad, blommor ,bark och frön men det finns även de som livnär sig på insekter och hör och häpnar sniglar, ormar och ödlor men riktigt så stor var den inte så att den skulle kunna ge sig på ormar och ödlor. Namnet vårtbitare kommer sig av att folk förr istiden trodde att de kunde ta bort vårtor genom att bita av den, frågan är väl vem som skulle stå njut med att ha den gröna varelsen sittande på kroppen för att låta den bita av en vårta var man nu hade den.












söndag 25 augusti 2024

Cykeltur vid havet

Vi brukar för det mesta cykla i skog och mark och som jag brukar benämna det vi cyklar över stock och sten, men i går blev det en tur utmed havet i varje fall som helst blev slut stationen längst ut på udden vide Ekerums camping. Vi brukar ta oss med cykel till Ekerum varje år för en nostalgitripp eftersom jag och familjen campade där varje år när jag var liten, då tyckte jag att campingen var gigantisk stor men det är inget emot var den är nu fast nu är det inte bara yta för husvagn och tält utan även små camping hus. För att komma till Ekerum så får man ta sig via det vi kallar cykelväg, jag tror inte många skulle kalla det cykelväg möjligtvis slingrande guppig stig men väl framme så var det bara att duka fram det medhavda kaffet och njuta av solen och vinden som svalkade lite skönt.
















fredag 23 augusti 2024

Båtliv i sundet

Det är knappt man vill yppa orden ” går vi mot höst” men oundvikligt så går den ena dagen efter den andra mot det vi kallar höst. I och njöt sig så har jag inget emot höst jag kan till och med njuta av hösten och dess magiska färger, temperaturen som sjunker några grader och den friska höga luften , ja det är inte dumt alla att kunna krypa in på altanen med filtar och tända ljus och omslutas av höstmörkret. Fast där är vi inte ännu för än har vi några fina kvällar och dagar på havet. Härom kvällen när havet nästan låg som en spegel och solen fick fritt spelrum på den klarblå himlen då tog vi oss en tur med båten i sundet. Först åkte vi över till Kalmar och köpte oss en sallad som vi mumsade i oss i båten uppankrade på en boj mitt i hamnen därefter körde vi utmed kusten på kalmarsidan innan solen sakta tog sig ner i väst och då var det dags att styra kosan mot Öland igen, det blev en härlig tur men än är det inte höst.














torsdag 22 augusti 2024

Fågelliv i trädgården

Det troligaste scenariot vid den här årstiden är väl att småfåglarna inte är så på hugget, ungarna är flygfärdiga och behöver inte omsorg längre, men alla behöver äta för att överleva. I min trädgård bidrar jag med ett antal solrosor som jag faktiskt inte har planterat det här året så var de kommer i från kan man fundera över. Förra året fick jag en påse röda solrosor som jag planterade i mina pallkragar, jag tyckte väl inte att de var så där imponerande då lite bleka i färgerna och små och ynkliga. Så i våras var hela pallkragen full av skott och först trodde jag att det var tomatplantor som kom upp men så fick några av de där skotten växa till sig och i år har det varit en riktig symfoni av gula, oranga och röda solrosor. I en Anna pallkrage kommer det upp gigantiska gula solrosor , själva blommorna är ca 35 cm i diameter och för tillfället hänger humlor och bin där och mumsar i sig. Det som är extra roligt är att en dag var det fullt med steglitser som fick sig ett skrovmål, den lilla färgsprakande fågeln är inte vanlig i min trädgård därför blev jag extra glad över att se dem.














tisdag 20 augusti 2024

Bad i kalkbrottet

Förra veckan följde vi med barnbarnen för att bada i kalkbrottet nere i Grönhögen. Det azur blåa vattnet inbjuder verkligen till härliga bad omgiven av branta kalkstensväggar högt och lågt. Nu var det förvisso lite mulet när vi var där så den riktigt djupa vattenfärgen kom inte fram. Kalkbrottet har verkligen blivit en riktig spektakulära badplats för den som gillar och vågar hoppa och dyka från höga höjder. Jag träffade på en fransman som var påväg från badet med sina två barn som stannade och sa -Ursäkta hur är in funtade, ni har så många vackra sjöar här och havet precis runt hela ön och så åker ni och bada i en stengrop. Ja vad svarar man på detta, det är både trixit och lite bökigt att ta sig vattengropen men tänk vad barnen har roligt, både att klättra och att utmana sig med att hoppa från 5-6 m rakt ner i plurret. Svägerskan Ann som också var med och jag vi tog det säkra före det osäkra och gick upp och ner från stegen, men maken fick någon form av fnatt och dök tillsammans med sonen och barnbarnen från 3 m. Efter bad åkte vi till Arontorp och käkade Ölands nationalrätt, kroppkakor.