torsdag 9 juli 2015

Hembakade hamburgebröd

När barnbarnen var på besök så bakade jag hamburgebröd, jag hittade ett recept som ger 6 st så det var enkelt att dubbla. Jag kunde ha gjort dem lite mindre för det blir ganska mycket bröd men det är som sagt en smaksak. De blev väldigt goda och nybakat bröd till nygrillade burgare är inte fy skam.

Recept under bilderna




Ingredienser

 6 st
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 25 g smör 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 tsk socker 
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl special 
  • 1 ägg 
  • 1 msk sesamfrön

    Så här gör du

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. 
    2. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. 
    3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225°C.
    5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar