fredag 24 juli 2015

En sommardröm med nyttiga blåbär

Vill bara tipsa om en sommardröm som jag brukar baka lite snabbt på sommaren. Inget krångel med ugn eller tid att passa utan botten skall in i kylen en liten stund. Botten består av digistive kex och smör, men i bland får man ta vad man haver och eftersom jag inte hade några digistive hemma så fick jag ta kornmo och lite jordnötssmör. I bland blir det topping av blåbär ibland hallon eller jordgubbar det är bara fantasin som sätter gränser.

recept under bilderna







Ingredienser
1 burk kondenserad mjölk ca 400 g
150 g smör
300 g digistive botten blir ganska tjock så tag 200 g om du vill ha den lite tunnare
1 st dubbeldajm
1 liter jordgubbar alt 1/2 l hallon alt 1/2 l blåbär
3 dl vispgrädde

  1. Gör så här
  2. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  3. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  4. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  5. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  6. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar