Då var det dags för bak av ett av julens absolut måsten, jag har lagt ner ganska många måsten så här inför julen men det är några som faktiskt måste vara kvar och det är Farmors goda julknäckebröd. Traditionen av att baka det här knäckebrödet går långt tillbaka i tiden och receptet följer med i sann nedärvd tradition från mormor, till mor till son och dotter. I släkten går receptet under namnet Mormors Julknäckebröd, men eftersom jag har fått receptet av min svärmor så väljer jag att kalla det Farmors god Julknäcke. Maken och jag satt i gång med baket i går, han kavlade och fick lite bannor för att han inte kavlade så tunt som det skall vara och jag passade ugnen så att bröden inte bränns. Så nu är ett av julens måste avklarade och markerade med ” öppnas till julafton”.
Recept under bilderna
”Farmorsgoda julknäckebröd”
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
3 dl rågmjöl
Ca 1 l vetemjöl
1 msk socker 1-2 tsk salt
Gör så här:
Smällt smör och värm mjölken, fingervarmt.
Häll degvätskan över jästen.
Tillsätt salt, socker, rågmjöl och vetemjöl lite i taget.
Knåda degen ca 5 min.
Låt degen jäsa 30 minuter
Nu är det dags att kavla degen så tunt det bara går först med kavel och ett par drag med kruskaveln,
Grädda bröden 5 min, 2,5 minuter på varje sida i varmluft 235 grader. Jag har två plåtar inne samtidigt och byter plats på plåtarna och vänder på brödet efter halva tiden
Lycka till 🤸♂️
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar