Årets första eller det kanske var årets andra julgodis bak, för den där första omgången med chips och choklad den försvann nästan lika snabbt som den kom ner i julburken. Nu har jag gjort Rockey Road som är en återkommande godis så här till jul, egentligen går det väl lika bra att göra de här godisarna vilken tid på året som helst. Fast om man gör så kallat julgodis när som på året så blir det inget speciellt och lite speciellt vill man väl ha i juletider. Jag har ett recept som är på 600 g choklad, men den här gången så snålade jag inte lite på alla ingredienserna och tog bara 400 g choklad och Dumlekola och favoriten geléhallon, små marsmallows och till sist jordnötter, det blev inte så jätte många bitar men ack så goda, Vi får väl se om det finns några kvar till jul.
Lite bättre recept under bilderna
Rocky Road
400 g Fazer mjölkchoklad ( ta vad du gillar själv)
1 stor påse dumlekola
2 nävar mini marshmallows färgade ( kul) men jag hade bara vita
3 dl salta jordnötter
1 påse geléhallon
Gör så här
1. Smält chokladen i micron, rör om
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Lägg smeten på en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp i småbitar och njut
Ja vad skall man hitta på med barnbarnen när de har studiedag, naturligtvis försöker man komma ut och vara ute en liten stund. Först var det en koja som skulle plockas bort där barnen har haft hur roligt som helst med sitt kreativa byggande, det är minsann inte så lätt att bygga något 2 m upp i luften, men nu var det någon eller några vuxna som hade synpunkter på kojan i den lilla dungen och att barnen var där och lekte så nu skulle den plockas ner. Efter bortforslingar så skulle det bli lunch på någon hamburgerrestaurang i Kalmar för klockan 13 hade jag bokat bowling. Det är verkligen så kul och utan att skryta så prickade jag in ett par strike och då är det ännu roligare. Bowling är verkligen något man kan spela tillsamman barn och vuxna och ha glädje av sen var det bara att åka hem och pussla en liten stund innan föräldrarna kom hem till sina telningarna och vi blev entlediga från dagens uppdrag.
Förra veckan var vi på konsert i Gröna salen på Kalmar slott, vad passar väl bättre än kammarmusik i slottsmiljö. Underbarnen som pianisten påtalade var inte de tre musikanterna som spelade utan det var de tre styckena som de framförde. Vi fick njuta av tre fantastiska musiker med gedigen utbildning och erfarenhet Nils- Erik Sparf som spelar i Uppsala Kammarorkester, Erik Wahlgren som är grundare till Vamlingbokvartetten och så Mats Jansson som bl.a undervisar på Örebro universitet. De här fantastiska musikerna framförde ett par stycken av det första underbarnet Wolfgang Amadeus Mozart, därefter ett stycke av Lili Boulanger och till sist fem stycken av Erich Wolfgang Korngold som skrev Pianotrio D- dur op.1 när han var 13 år. Ja så visst kan man väl kalla alla tre för underbarn och framför allt så var det väldigt vacker musik i vacker miljö
Ofta blir det snittar som kolakakor eller chockladsnittar men så här i novent när saffransdoften sprider sig i både slott och koja så passar det väldigt bra att utveckla sitt sortiment. Jag hittade ett recept på sega härliga saffrans lussebull snittar. Det är inte så dumt att variera sig med snittkakor och få lite variation. Eftersom kroppsenergin inte har infunnit sig fullt ut ännu så blev det bara lilla baket härom dagen, två rader med kakor så det blev inte så många men naggandes goda, de blir lite lagom sega och en ljuvlig smak av saffran och russin om man nu gillar russin i kakor. Jag gillar verkligen det men har förstått att det är många som vill utesluta just russin. Hur som helst så är kakorna väldigt enkla att rulla ihop och baka ut.
Recept under bilderna
Lussesnittkakor
Sätt ugnen på 175 grader
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1 msk ljus sirap
1 dl socker
1 pkt saffran
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Russin
Pärlsocker
Gör så här
Vispa smör, socker , sirap och saffran så det ingredienserna blandas ordentligt.
Bland sedan i de torra ingredienserna och blanda till en formbar deg.
Tillsätt russin efter smak och tycke eller uteslut det helt
Dela degen i 2 delar och rulla varje del till en korv och lägg dem sedan på en plåt med bakpapper
Platta till rullarna något och tryck lite med en gaffel så att de blir räfflade.
Strö över pärlsocker och sätt in plåten 10-12 minuter i ugnen
Det ena barnbarnet spelar hockey och vårt yngsta barnbarn spelar innebandy. Jag måste tillstå att jag inte är så insatt i innebandy, visserligen så spelade mina barn innebandy i tidig ungdom och barnbarnens mamma var en riktigt duktig spelare på sin tid. Nu är det de små telningarna som äntrar planen är det väldigt roligt att se de här unga spelarna som frenetiskt springer runt med klubban i högsta högg och passar bollen mellan varandra och låter bollen löpta utmed sargen. När vi var och tittade så var det en liten cup i SBB arena i Kalmar. Barnbarnet spelar i FBC Kalmarsund och de har en väldigt fin vision i klubben ” så många som möjligt så länge som möjligt” det är väl inte så dum målsättning för att hålla i gång en massa ungdomar. Det är verkligen roligt att se hur de här 6-7 åringarna hanterar både byte och taktik, så gott det nu går med taktiken, hur som helst så var de väldigt duktiga.
Innan den där eländiga influensan slog till så hade jag lite energi till bak, den där energin hoppas jag återvänder snarast, i vilket fall så bakade jag ett riktigt gott vörtbröd. Vi kommer snart in i tider då det är dags för julbak och jag startade lite tidigt, det var mest ett provbak som jag får baka lite närmare jul, ni vet då när skinkan precis är griljerad och senapen nymalen det är då det behövs ett gott vörtbröd att lägga hela härligheten på. Jag hade ingen skinka och ingen god senap så det fick bli en härlig krämig ost på istället och det gick bra det också. Det finns såklart en drös recept på nätet på just vörtbröd men jag gjorde det enkelt för mig och köpte en påse med vörtkryddor och på baksidan av påsen finns ett recept på en stor limpa vörtbröd som var enkel att göra och smakade väldigt bra, så det får bli en limpa med eller utan russin till jul också.
Jag skojar bara men jag undrar i mitt stilla sinne om det var koksalt i min vaccinspruta som jag fick för några veckor sedan. Det var säkert 25 år sedan jag hade influensa sist och sedan dess har jag varje år vaccinerat mig mot säsongsinfluensan för att ligga där i feber dag ut och dag in var det tristaste jag varit med om. Men nu slog den där ”flunsan ” till i alla fall. Jag har haft feber i åtta dagar och bara feber upp och ner genom dagarna, vissa stunder har jag tänk att nu går det över men som i ett trollslag har temperaturen i kroppen ökat. Det som har varit bra är att jag bara har haft feber, ingen snuva och ingen hosta. Vad hade hänt om jag inte vaccinerat mig hur hade det varit då, jag skojar lite när jag säger att det bara var koksalt i sprutan för hur dålig hade jag varit om jag inte vaccinerat mig, jag är tacksam för att vaccinet finns och nu hoppas jag att det dröjer 25 år till innan jag drabbas av ”flunsan” igen och att maken klarar sig.
Nu svimmar ni väl nästan när jag säger att de innehåller bara två ingredienser och inte vilka som helts - chips och mjölkchoklad. Jag förstår om ni precis som jag tycker att det låter gräsligt men smaken var det inget fel på. Jag säger det för jag tog med dem upp till barnbarnen i Stockholm och vips så var de slut, så det är bara att göra en omgång till till jul. I de här rutorna så får man en riktig smakupplevelse, krispigt salt och sött i en enda röra. Ni har säkert sett det här receptet på social medier under en tid och jag brukar försöka mig på ett nytt julgodis recept varje år annars blir det mest fudge, kola, rockeyroad , bounty och kanske knäck så i år tänkte jag slå till med choklad chips. Hörde jag att någon frågade om de det innehåller många kalorier? 600 g mjölkchoklad och 200 g lättsaltade chips. Ja ni får avgöra själv vad ni tycker om de här kaloribomberna.
Recept under bilderna .
Ingredienser:
600 g mjölkchoklad
200 g lättsaltade chips
Gör så här
Smält chokladen över vattenbad och häll den sedan över chipsen och rör runt
Häll smeten på ett bakplåtspapper och ställ kallt, skär sedan upp kakan i små bitar.
I dag firar vi alla fäder på Fars dag och skänker även en tanke till alla fäder som inte finns med oss längre. Om jag googlar runt lite på när vi startade med att fira Fars dag så får jag fram att anledningen var att inspirerad av Mors dag, som redan fanns för att fira mödrar. Den första kända Fars dag hölls den 19 juni 1910 i Spokane, Washington, på initiativ av Sonora Smart Dodd, som ville hedra sin pappa, en ensamstående far som uppfostrat sex barn.
I Sverige började vi fira Fars dag på 1930-talet, men det blev inte riktigt populärt förrän på 1970-talet. Fars dag infaller den andra söndagen i november i Sverige, medan andra länder har olika datum. Så i dag höjer vi på hatten och hissar flaggan och utropar Stort Grattis på Fars dag och det kanske kan bli en tårta eller så.
Det låter väl helt upp och nervänt att leta sommartecken så här i november och inte finns det sommartecken heller. Anledning till detta spektaklet är att enligt meteorologerna på TV så är det fortfarande sommar här på Öland och enligt SMHI så definieras meteorologisk sommar som en period när dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader i minst fem dygn i sträck och det har vi här på Öland, iallafall så gällde det för ett par dagar sedan. Det känns inte som att vi väntar på att det skall börja spritta i marken och trädens knoppar skall spricka, nej löven har fullt sjå med att hålla sig kvar på grenarna och speciellt när nordan och kulingen drar fram. Det känns lite märkligt att starta julpyntandet så här i sommartiden.