onsdag 30 november 2022

Från Sälen till Mora i fädrens spår

Nej, riktigt så långt blev det inte i skidspåren i går men väl ett par km i ömsom fantastiska snöfyllda spår och ömsom i lite mossa, men vad katten gör det när spåren slingrar sig fram bland snötyngda granar och det enda som hörs är swishandes från stavtagen. Jag kan inte minnas när jag åkte skidor i november senast för några skidspår på Öland det har vi inte, visserligen fick vi ordentligt med snö för ett tag sedan men nu är den borta. Jag och några andra entusiastiska skidlöpare fick njuta av den vackra omgivningen i vinterskrud, men det är ingen större trängsel i spåren så här års. Just nu samlas alla pistförare, liftskötare och andra som håller vintersäsongen i gång för introduktion av arbetsuppgifter, det är fullt med ungdomar som ”säsongare” och ser fram emot en fantastisk tid i Sälenfjällen.











tisdag 29 november 2022

Snö snö och åter vinterlandskap

För alla oss som älskar vinterlandskap med fullt med snö och en riktig julkort stämning. Vi fick så mycket snö på Öland för någon vecka sedan men det gick några dagar och så vips var det vita täcket borta. Sälen däremot leverera ordentligt med snö. Pistmaskinerna går för fullt i backarna och backarna prepareras inför SkiStars skidprovahelg. Det är inte bara i backarna som det prepareras , restaurangerna fejar för fullt inför den kommande skidsäsongen. Till helgen då är det SKI TESThelg i Lindvallen, evenemanget går alltid av stapel den första helgen i december och det blir även startskottet för vintersäsongen. Mellan 9:00-16:00 fredag till lördag då får man testa årets nyheter inom skidor, snowboards, hjälmar och andra tillbehör. Nu kommer väl kanske inte jag och maken med sin opererade arm att kasta oss ut i de manchester pistade backarna men för alla andra entusiaster är det ett fantastiskt erbjudande. Med andra ord Sälen leverera.











fredag 18 november 2022

Från värme till kyla

Nu tar jag tillbaka allt det där med att vi fortfarande har sommar, för nu har temperaturen dalat ner till 3 grader och det är knappt att jag har hunnit få fram varken mössa eller vantar. Uppe i Stockholm kom det lite snö i går enligt dotter som skickade en bild på den vita altanen. Här i söder är marken fortfarande grön och grann. Ja vad gör man då i den lite småkalla november månaden? Ja inte är det mycket men vi bestämde oss för att ge väggarna på övervåningen en liten extra påfyllning av färg så det drog vi igång härom kvällen men annars är det inte mycket. Jag tror att det snart är dags att ta fram ljusslingorna och montera dem. Jag såg i går på ett ställe här på Öland att någon hade gått all in med stjärnor, renar och tomten som var på väg ner i skorsten men där är jag inte riktigt ännu och några renar med släde och en klättrande tomte det överlåter jag till andra, men lite extra led belysning skall jag nog kosta på mig nu i novembermörkret.











tisdag 15 november 2022

Fisksoppa med avokado och grapefruktsalsa

Det låter som en salig röra, grapefrukt och fisksoppa.  Men jag kan lova att det var en riktig kulinarisk upplevelse. Nu när mörkret sänker sig och det visserligen fortfarande är sommar ja, iallafall meteorologisk sommar. Temperaturen dyker inte under tio grader så då anses det som om vi fortfarande är sommar men jag skulle nog mer säga att det är höst för inte ett löv är Kvarnparken träden nu ligger de på marken och ger mylla åt marken. Men för att återgå till soppan med fisk, grapefrukt och avokado så låter det kanske lite märkligt men attan vad gott det är den syrliga salsan sätter extra sting på fisksoppan. Så nu när mörkret lägger sig så det är dags att fylla hus och koja med tända ljus då är den här värmande soppan ett måste.


Receptet hittar du under bilderna







Ingredienser 4 pers.

500 g blandad fisk,  (gös ,lax,torsk) Jag köpte frusen fisk i tärningar, helt ok
1/2 tsk salt
1 fänkål
6 salladslökar alt. 2 st. purjolök
1 msk olja att steka i
2 dl vitt vin
7 dl vatten
4 msk hummerfond i flaska
1 dl grädde

Salsa:
1 grapefrukt
2 avokador
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja

Gör så här
1. Tina fisken om den är frusen alt skär färsk fisk i bitar och salta. Skär fänkålen och salladslöken i bitat
2. Salsa, skala och filea grapefrukten och skär i små bitar, dela avokado i små bitar. blanda i hop. krydda med persilja, pressad vitlök, sambaloelek.
3. Fräs fänlålen och salladslöken hastigt. Häll på vin, vatten, hummerfond och grädde. Låt soppan koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme 4-5 min. Servera soppan i skålar och lägg en klick med salsa överst. Härliga kombinationer. 

TIPS: använd matlagningsgrädde istället för vatten. Eller vispgrädde för en fylligare smak

Lycka till 🤸‍♂️

söndag 13 november 2022

Rådasjön och Råda Säteri

Vi åkte till västkusten för att fira svågerns 70 års dag i dagarna tre, men mellan varven av middag, tårta och bubbel så passade vi på att promenera runt bland Råda Säteri som har anor från medeltiden och som ligger så vackert strax intill Rådasjön i Härryda kommun eller närmare bestämt i Mölnlycke. Rådasjön med omgivningar är ett värdefullt friluftsområde i ett fantastiskt ädellövskog område. Så här på hösten ligger marken täkt av mörkt oranga bok och eklöv som lyser upp de kala bokstammarna och den intensiva gröna mossan. På våren prunkar naturen av vitsippor och i Rådasjön råder det full aktivitet med badande barn. Rådasjön sjuder av fågelliv kanske inte nu på hösten men på våren då är det liv i luckan. Vi passade även på att njuta av gofika i det lilla kaféet som har öppet alla dagar utom julafton.

























fredag 11 november 2022

Lite tidigt kanske

Nu när mörkret sänker sig och det gör det ganska tidigt nu så här i november så behöver vi väl lite hjälp på traven med några extra ljus. Trots att vi fortfarande har metrologisk sommar här på Öland så förbereds det för fullt för vintern som så småningom anländer, snöpinnarna utmed vägarna står nu på parad och är redo för snömängderna som eventuellt kommer att dala ner.. jag tänkte faktisk hålla mig till börja på december med att sätta upp ljusslingorna men jag tjuvstartade lite med ett par små slingor som får lysa upp i blomsterlådorna på framsidan. Tillsammans med väven och blommorna skapar ljuset lite julkänsla så det funkar fint att blanda sommar och vinter.












torsdag 10 november 2022

Små ljuvliga stänger av mandelmassa

Att göra egen mandelmassa är lätt som en plätt och efter som jag ändå var i gång med att samla ihop alla mina mandelpåsar och försöka få lite ordning i högen med halvöppna påsar så var det bara att leta recept. Jag hittade ett recept på rullar med mandelmassa doppade i choklad. Jag är egentligen inget fan av mandelmassa eller marsipan men det finns andra i familjen som gillar det så då fick det bli just en mandelmassa pinne doppad i choklad. För att få lite vuxensmak kryddade jag massan med Baileys, vilket ger ytterligare en smak av choklad. De var väldigt enkla att göra tills det var dag att garnera dem med vit choklad. Som bloggare vill man naturligtvis visa upp så fina bilder på sina alster som det bara går att frambringa för en amatör fotograf inklusive amatör bagare fast i bland går det åt pepparn. För när jag skulle förflytta de nygarnerade chokladpinnarna till en bricka för vidare transport till kylskåpet, ja men då välter väl hela gänget av pinnar omkull och blir till en enda röra. Summa sumarum goda men med ett bedrövligt utseende.

Recept under bilderna











Rostad mandelmassestång (20 st)

100 g sötmandel
100 g florsocker 
1-2 msk äggvita ( jag tog en matsked äggvita och ca 1 msk Baileys)
150 g mörk choklad
50 g vit choklad

Rosta mandlarna i ugnen på 200 g i några minuter rör om då och då
Mixa mandlarna i en mixer tills de börjar likna en smet. Tillsätt florsocker och äggvita/Baileys till det blir en fast mandelmassa. Blir smeten lite lös så ställ in den i kylen en stund. 
Forma 20 st stänger och doppa dem i den mörka chokladen, låt dem stelna och dekorera dem sedan med vitchoklad.

Lycka till 🤸‍♂️


tisdag 8 november 2022

Farliga ormar i våra Ölandska marker

Visserligen är det skillnad på ormar och ormar, men under vår vandring i förgår på Karumleden och Västra äng, ja då stötte vi på gigantiska ormar eller om det var monster. Jag säger bara Sir Väs ingenting mot de öländska jätte ormarna. Till skillnad från riktiga ormar så är dessa väldigt vänliga om en lite skräckinjagande, mitt bland träd och buskar så dyker figurerna upp och skapar lite glada skratt och för barn säkert lite inspiration till klättring och kanske en kram. Så det är inte bara odlingar som brukas som i svunna dagar som möter oss på vandringen utan även härliga varelser. Till våren kommer vi tillbaka och hoppas på att få se orkidéer av alla de slag och det kanske till och med är så att marken är uppodlad med korn, råg eller också ligger den i träda för här använder man sig av tresäde, här används inga bekämpningsmedel mot ogräs utan man får bearbeta jorden mekaniskt. Ja så har vi det här på Öland.












måndag 7 november 2022

Karumleden och Västra äng till fots

Nu är cyklarna tvättade och oljade och ställda på vinterförvaring. Vi skulle såklart kunnat cykla några rundor nu så här på senhösten, men eftersom maken är justerad i axeln så är det bara att ge sig ut på vandring istället. Dessutom får vi leta upp stiger som mer eller mindre är breda och välpreparerade för några vurpor vill vi inte vara med om. I går letade vi upp en väldigt fin slinga, det blev kanske inte mer än 4,5 km men väldigt trevlig rutt, dessutom strålade solen in mellan trädtopparna och värmde gott. Leden som vi gick på heter Karumleden, vi  utgick från byn Karum där det finns bra parkeringsplatser och iordninggjorda rastplatser med bänkar och bord. Här vandrar man genom ett varierat odlingslandskap med allt från Alvar till ädellövskog och speciellt för reservatet är att åkermarken sköts med metoder som skall efterlikna 1800 talets åkerbruk. Här odlar man en slags råg och något som kallas åkerogräs som dessutom är utrotningshotad, nu ligger förstås marken i träda men till våren så skall vi ta oss en sväng i dessa fantastiska marker för att lyssna till fågelsången och njuta av Klätt, Råglosta och Åkerman. Ja ni förstår vilka oanade möjligheter det finns, men vänta bara tills nästa inlägg här på bloggen då ni ska ni få se på grejer 👻










söndag 6 november 2022

Ingrid Bergman i full blom i november

November och löven singlar ner från träden, de som för några dagar sedan var guldskimrande träd är nu kala och lite ynkliga utan sina löv, fast å andra sidan så ligger löven på marken och skapar någon form av guldtäckning. Något som däremot inte tappar varken blommor eller blader är min fantastiska ros Ingrid Bergman. Den står lite skyddad under tak så blommorna klarar sig från regn. Rosenbusken är över 2 m hög men vad jag har läst mig till så är det ingen klängros. Det spelar ingen roll för jag fullkomligt älskar de röda sammetsrosorna som från små vackra knoppar spricker upp till enorma fulländade blommor. Nu får rosen vila till våren då den åter ger blomsterprakt. Det känns lite märkligt att se de vackra blommorna i full prakt samtidigt som jag förbereder för julpyntet och snart åker ljusslingan runt carporten upp mitt bland blommande rosor, ja det är väl en tanke med det också.













fredag 4 november 2022

Freden vid Brömsebro

Ja när var den nu freden och vilka var det som tillslut enades om fred. Det är bara att plocka fram sina gamla historieböcker från skoltiden om det nu inte är så att man har det i färskt minne. Vi passerade Brömsebro på en resa söderut och den där skylten med Brömsebro har vi sett så många gånger och visst har vi sett både stenen,  Bröms och Brömsebro men det var några år sedan men nu stannade vi till för att beskåda fredsstenen vid Brömsebro. Hur var det då med den viktiga händelsen. Freden slöts mellan Sverige och Norge-Danmark 1645, det var det Torstensonska kriget mellan de båda länderna som blossade upp 1643. Men nu hade drottning Kristina och Kristian IV av Danmark kommit överens och fred skulle det bli, som tur var för Sverige fick Jämtland och Härjedalen och Gotland och Ösel dessutom fick vi Halland på 30 år.  Ösel som ligger i Östersjön och numera tillhör Estland har genom århundraden valsat runt mellan Sverige, Dannmark Ryssland och Tyskland men tillhör numera Estland och sm tur är så fick vi behålla Halland.
Det fanns ingen ort som heter Brömsebro på den tiden utan det är en vackra bron som fått namnet Brömsebro  och stenen står på den lilla holmen Brömsebäck och stenen restes inte förrän 1915. Ortnamnet Brömsebro tillkom 1899. Så nu stänger jag igen historieboken för den här gången.