fredag 30 november 2018
När kylan slår till
Det behövs inte många minusgrader förrän strandkanten får ett täcke av iskristaller. När en förkylning har suttit fast i kroppen länge, tycker jag att det kan kännas befriande med en ordentlig havsbris rätt in i snoken som rensar runt ordentligt. Det blev en minirunda nere vid Strandskogen strax söder om Haga Park. En kopp kaffe med havet och stilla vågor som ända ljudkuliss. Det är väldigt vackert med kristallerna som gnistrar vid kanten och som krasar vid minsta fotavtryck. En sak är säker i alla fall och det är att det dröjer innan det ligger blankis i sundet. Hur gick det då med mirakelkuren och blåsten rätt in i snoken ? Jo det blev öroninflammation och hörselgångsinflammation, så det kanske inte var en kur att rekommendera eller som jag väljer att se det, inflammationen hade nog kommit ändå.
onsdag 28 november 2018
Snabbt och enkelt bröd utan några krusiduller.
Det är totalt optimalt att hitta ett recept med fåtal ingredienser som dessutom bara står i skafferiet och väntar på att användas. Jag har ett liknade recept som jag brukar göra till jul. Det här receptet på Snabb sirapslimpa hittade jag på Åse Falkman Fredriksson blogg 56 kilo. Det är perfekt när degen bara skall röras ihop läggas i en form och in i kall ugn, kan bli lättare än så. I Åses receptet skall det vara mörk sirap men jag hade bara ljus sirap hemma så det fick bli den ljusare varianten. För att piffa till det lite extra pytsade jag i hackade dadlar, russin , aprikoser och solrosfrö. Den här gången hällde jag smeten i en form i vanliga fall brukar jag använda brödformar, men det här blev väldigt smidigt.
Ingredienser
- 1 liter filmjölk
- 1 kg rågsikt
- 2 dl mörk sirap
- 4 tsk bikabonat
- 2 tsk bakpulver
- Valfritt med torkad frukt och nötter, jag tog 2-3 dl av dadlar, russin, aprikoser, solrosfrön
Instruktioner
- Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta en stund i matberedaren.
- Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
- Sätt in långpannan i kall ugn och sätt en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 grader.
- Sätt därefter in brödet i ugnen och när innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1 timme.
- Ta ut brödet och låt svalna.
tisdag 27 november 2018
Bra start på dagen
Vad är det som gör att glögg och pepparkakor med tillbehör känns så rätt start på dagen under vintermånaderna. Det skulle kännas helt blasé att korka upp en flaska glögg i maj. I går hade vi minusgrader för första gången här på Öland en krispig dag då solen sakta men säkert höjer sig upp till trädtopparna. Nej, tyvärr kommer den inte över topparna utan vi får nöja oss med att se den strax över horisonten. Havet ligger som en spegel och naturen är stilla och lugn. Ja, det där man plockar fram glöggen och pepparkakorna tillsammans med en kopp kaffe och njuter av makens bildvisning och planering inför sommarens seglingstur runt vår vackra kust. Det får man väl ändå säga är en bra start på dagen och en rejäl sockerchock.
måndag 26 november 2018
Strassburgare med chokladtryffel ...så goda.
Nej nej jag har inte hoppat upp ur sjuksängen för att i en hast slänga i hop några strasskakor. Vilket supervackert namn förresten Strassburgare med chokladtryffel. Dess briljanter trixade jag ihop förra veckan, några kvar? Nix, de går åt som smör i solsken och dessutom var de väldigt enkla att göra, om man vill briljera och framstå som en proffsig bagare, kan vara kul någon gång i allafall.Om jag inte helt missminner mig så hittade jag receptet i tidningen Hembakat. Det går utmärkt att fylla kakorna med vilken chokladsmak som helst, jag blandade mörk och ljus choklad med min favorit Marabou saltlakrits.
Recept under bilderna
Strassburgare med chokladtryffel
Strassburgare med chokladtryffel
25 dubbla kakor
Deg
- 250 g smör, rumsvarmt
- 1 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 2 dl (150 g) potatismjöl
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- 1 krm salt
Fyllning
- 150 g mörk choklad ( jag blandade olika chokladsmaker hej vilt, jag tog vad jag hade hemma)
- 1 dl vispgrädde
- ½ dl mjölk
GÖR SÅ HÄR:
- 1. Sätt ugnen på 175 grader.
- 2. Mät upp smör, florsocker och vaniljsocker i en matberedare och mixa ihop tills allt blir vitt och fluffigt.
- 3. Tillsätt potatismjöl, vetemjöl och salt och mixa ihop till en deg.
- 4. Fyll en kraftig spritspåse med tyll.
- 5. Spritsa runda kakor med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper, (inte för tätt)
- 6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min eller tills de fått lite färg. Låt dem svalna.
- Fyllning: Bryt chokladen i mindre biter. Lägg den tillsammans med grädde och mjölk i en kastrull och låt det smälta ihop på svag värme. Rör ihop till en slät och blank massa och dra kastrullen från plattan. Låt fyllningen stelna 1 tim i kylen.
- Bred chokladtryffel på undersidan av hälften av kakorna. Lägg ihop dem med resten av kakorna.
Lycka till!
söndag 25 november 2018
Toftaholm Herrgård- En underskön laddstation
Nu är inte Toftaholm Herrgård känd för sin laddstation till Tesla utan för den vackra naturen och den genuina herrgårdsmiljön. Vill du äta riktigt god mat, då kan jag varmt rekommendera restaurangens utbud. En vandring runt på den lilla Stenholmen med den medeltida sätesgården som byggdes som ett kraftigt stenhus och användes som både försvar och maktsymbol ger perspektiv på historian. Borgens betydelse minskade och den övergavs 1685 och den nya Sätesgården hade flyttat in på fastlandet. Enligt en gammal sägen så löper en lönngång under sjöbotten mellan stenhuset och en av gårdens flyglar på fastlandet. Genom den ska Gustav Vasa en gång ha flytt och därvid tappat två guldringar. Ja, tänk vad de kunde bygga på medeltiden.
lördag 24 november 2018
Influensa behöver inte vara så dramatiskt
Är det in så de säger på reklamen för något läkemedel som gör underverk. Men när knäna värker och det går ilningar genom armbågarna och huden skriker av smärta och huvudvärken med tillhörande feber håller på att ta kål på en ja, då är det lätt att hålla sig för skratt. Fy vad trist det är att ligga i sängen ofrivilligt och att läsa är inte att tänka på. Inte ens en kopp kaffe som maken försöker pigga upp med smakar bra. Vi skulle tagit influensasprutan i onsdags men av någon oklar anledning missade vi det. Eller som vår kloka dotter sa - ja men då sparade ni den utgiften, inget ont som inte har något gott med sig. Jag hade i och försig gärna betalat det dubbla om jag kunde slippa den här influensan. Jag googlade runt lite på influensa och det finns influensa A,B,C och D. A och B får vi vaccin för. D drabbar bara djur och C är en liten fjutinfluensa som inte ger så stora symtom. Under v.46 hade endast 15 fall av influensa rapporterats, så sannolikheten att jag har A eller B är nog liten så då är det väl C dvs en vanlig ”bonnförkylning”.
lördag 17 november 2018
Lite tidigt för lussebullar men vad katten...
När barnbarnen säljer säljer grejer för att få ihop till en klassresa, då gäller det att plocka fram den stora plånboken. Jag kommer så väl i håg, när jag själv jobbade som lärare och vi skulle i väg på någon resa. Då gällde det för eleverna att försöka skramla ihop lite pengar. Vi sålde allt från strumpor till kapsylöppnare. En bra lärdom för många som fick träna sig på att ringa på hos någon granne och fråga om de vill köpa. Då fanns det inte möjlighet till sms för att erbjuda något att sälja. Nu var det i allafall Olle, familjens oerhört kreativa bagare som sålde saffran för att få ihop lite pengar till en klassresa. Olle är inte bara bagare han är även en storsäljare av rang. Han har sålt jultidningar kunder många år och fått i hop bonusprylar i form av Segway till skrivbordsstol. Men eftersom det nu var saffran så var bara att sätta i gång med ett bak av lussebullar. Det lär säkert bli en omgång till innan det är dags för lussefirande. Det kanske blir lite bak med mästerbagaren när vi kommer till Stockholm nästa gång.
fredag 16 november 2018
Vem har påstått att Öland är platt..
I det stora hela kan man kanske tillstå att det är så, men om man traskar utmed Ölandskusterna så är det ordentliga klitter ner mot havet. Efter att vi fått njuta av en underbar lunch på Hotell Borgholm körde vi upp till Bruddestad Fiskeläge. Där har fiske bedrivits sedan urminnes tider. De vackra sjöbodarna av sten med halmtak som för användes som förråd till fiskeredskap eller som övernattningsplats när väder och vind var i färd med att riva sönder fiskarnas garn. Det är historiska vingslag som gör sig påmind när vi tar den lilla smala stigen ner för klitterväggarna och passera Kalk-Nisses vattenkälla, där kalkvattnet sipprar ut från kalkstenen. Det är en magisk plats med hela sundet framför sig, vågar nästan inte tänka på hur det kan vara när höststormarna eller när Ölands fåken drar in.
tisdag 13 november 2018
Vem vill inte ha en Hibiskus häck på tomten
Jag är väldigt nöjd med min Avenbok som vi satte som häck förra året. Visserligen har den fått ganska mycket stryk den här sommaren när regnet uteblivit och vi dessutom har haft bevattningsförbud här på Öland. Den här sommaren skulle nog en hibiskushäck klarat sig bra på många ställen runt om i Sverige och speciellt på vår vackra Ö. Visst är det väl helt fantastiskt att se alla våra inneblommor prunka i trädgårdarna på varmare breddgrader än där vi befinner oss nu. Denna tropiska växt blommor från vår till höst och trivs både inne och ute, växten är inte speciellt krävande och den älskar sol, vilket bådar för att den skulle vara perfekt i min trädgård tills vi kommer till övervintring. Då stöter vi på patrull direkt, temperaturen bör inte gå under12-15 grader så där rök tanken om en hibiskus häck, då den inte skulle klara sig längre fram än till september, oktober. Jag njuter av min avenbok i stället och vet att den karar en vargavinter om inte rådjuren äter upp den förstås.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)