Riktigt gott med lite smör och ost på som ett mellanmål i solskenet.
Recept under bilderna
Hembakad hönökaka
Ca 4 stora runda kakor
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarmt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i
en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör,
sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig
deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i
50–60 min.
2. Dela degen i ca 4
bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista
varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon
kruskavel.
3. Lägg degkakorna på
en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt
ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt
i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett
galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar