fredag 29 november 2019
Black Friday och influensasprutan
För det första låter black Friday som en sorgen dag och herre gud vilket jippo det blivit och vilken hysteri. Om man skall vara riktigt ärlig så är väl det bästa om man skall köpa julklappar till barnbarnen att man går in i en leksaksaffär och där hittar man det som barnen har önskat till ett bra pris. Men icke säger nicke så är det inte, utan nu börjar lockropen från alla möjliga håll om 25 % här 40% där och så till kulmen Black Friday 50% och så har dessa kraxande korparna hållit på i över en vecka. Även om man verkligen vill så är det svårt att värja sig för kommersens ettriga påhopp, för man vill trots allt få det bästa priset. I dag skall maken och jag i allafall åka och handla i en riktig affär där man inte bara behöver ett klick för att komma till kassan, utan vi väljer att trängas med andra likasinnade innan vi kommer fram till kassan. Jag är i allafall glad att vi tog influensasprutan i veckan, en stor eloge till vårdcentral i Färjestaden, även om väntrummet bågnade av sprutvilliga pensionärer så gick det med ett huj likt löpande band, 10 minuter från det att vi tog nummerlappen tills vi var klara. Det kallar jag superservice och inte ett enda klick behövdes innan vi kom till kassan, vi behövde inte ens gå till kassan.
torsdag 28 november 2019
Lunch i Kalmar
Det är inte många dagar i november som vi har fått se solen stråla från en klarblå himmel, skulle nog säga ingen dag. Nej det här året har november varit hur trist som helst bara grått, grått och åter grått. Som tur är så är det äntligen dags att hänga upp så många julstjärnor som det bara är möjligt och ställa fram stakar i vart ända fönster så att en viss ljuskänsla infinner sig. Visst är det mysigt med alla ljus som vi faktiskt får tända ganska tidigt på dagarna nu när det är så mörkt. Det kanske t.o.m är så att vi får lite snö till helgen som lyser upp runt omkring och dessutom skall solen lysa både på lördag och söndag, det är knappt man tror att det är sant. Men vi får väl vad som händer, härom dagen åkte vi in till Kalmar och skulle fixa lite grejer inför julen, bl.a besiktigas bilen.. ha ha kanske inget men behöver göra innan jul men så blev det i allafall för oss. Vi passade då på att njuta av en riktigt god lunch på Magasinet i Kalmar , jag vet inte riktigt vad det är med det där stället förutom att de serverar väldigt goda sallader, ja även varm mat också. Det är något med hela stämningen och den gemytliga atmosfären i lokalen att den lilla restaurangen vetter mot slottet i Kalmar är inte fel det heller. Tror ni jag tog några bilder på min urgoda halloumisallad, nix, snacka om att vara hungrig men klicka på länken så får ni se vad de kan erbjuda.
onsdag 27 november 2019
Vad hände 1923
Ja förutom att damen på bilderna nedan föddes och sedermera blev min svärmor, så vad var det egentligen för tider i början på 1920 talet när svärmor växte upp? Det är inte helt enkelt att summera alla livshändelser som sker under hennes nästan 100 år. Min svärmor har varit med om händelser som vi i dag räknar till historien som tex. att Sveriges Radio startas, Charles Lindbergh blir den första ensamflygaren över Atlanten, Alexander Fleming upptäcker penicillinet allt detta innan svärmor ens fyllt tio år. När vi berättar för barnbarnen att gamla farmor Gullie snart är 100 år ser man hur deras tankar snurrar, 100 år det är så länge sedan att det nästan är ogreppbart. Svärmor har 4 barn, 7 barnbarn och 14 barnbarnsbarn i åldrarna 6 månader till 14 år. Vilket historieperspektiv det ger över alla generationer och det är fint att tänka på så mycket glädje, lycka och för den delen lite sorg som man får sig till livs under sin stund på jorden. Nu väntar vi bara på att få höja ett glas Champagne för svärmor när hon firar 100 år tillsammans med sina nära och kära men först skall vi fira 97 år men det blir först i början på nästa år.
fredag 22 november 2019
Müsli i långa banor
Kärt barn har många namn och det får man väl ändå säga om müsli. Maken fick för många år sedan ett recept på en blandning av en Homeopat i VÄXJÖ och sedan dess gör jag alltid vår blandning själv. Lite beroende på vilka gryn och frö det finns i affären. I grundreceptet fanns inte havre med så det har jag lagt till för att dryga ut müsli. Vill man lyxa till det lite extra så kan man i stället göra Granola som är en variant av müsli, men som i stället är ugnsrostad och gärna tillsatt med några bär, som i affären ofta benämns som superbär. Jag läste lite om vad müsli ursprungligen kom i från och tydligen var det läkaren Maximillian Bircher-Berner som lanserade frukostblandningen på ett sanatoriet på Zürichberg på 1900 talet och ursprungsblandningen bestod av rivet äpple, havren, nöter, mjölk samt citronsaft och den serverades som en lätt kvällsmåltid. Så från kvällsmat till blev blandningen frukost.
I går var det köravslutning
I går kväll var det köravslutning med Kalmars gladaste kör Team Putte. Det är en kör där alla sjungande själar är välkomna, gammal som ung. Bara du älskar att sjunga är du välkommen eller som vår körledare Liselotte Erndin Dahlberg säger ” Alla kan sjunga, vi sjunger bara på olika sätt” . Det är väl väldigt fint sagt, ingen behöver känna att misslyckande om en ton inte hamnar på rätt ställe, bara det finns glädje och entusiasm. Varje torsdag samlas vi och ofta har det varit en ny låt som skall matas in i tre olika stämmor, och den här terminen har kören fått glädja andra med fina sånginsatser på invigning av ett stort köpcenter i Kalmar och galan 10 more days, där intäkterna för konserten gick till Suicede Zero och i går var det så dags för säsongsavslutning i Lorensbergskyrkan i Kalmar. Nu blir det till att vila stämbanden till i mitten på februari då vi kör i gång igen.
torsdag 21 november 2019
Så var det där om mandlar igen
Att göra egen mandelmassa är lätt som en plätt och efter som jag ändå var i gång med att samla ihop alla mina mandelpåsar och försöka få lite ordning i högen med halvöppna påsar så var det bara att leta recept. Jag hittade ett recept på rullar med mandelmassa doppade i choklad. Jag är egentligen inget fan av mandelmassa eller marsipan men det finns andra i familjen som gillar det så då fick det bli just en mandelmassa pinne doppad i choklad. För att få lite vuxensmak kryddade jag massan med Baileys, vilket ger ytterligare en smak av choklad. De var väldigt enkla att göra tills det var dag att garnera dem med vit choklad. Som bloggare vill man naturligtvis visa upp så fina bilder på sina alster som det bara går att frambringa för en amatör fotograf inklusive amatör bagare fast i bland går det åt pepparn. För när jag skulle förflytta de nygarnerade chokladpinnarna till en bricka för vidare transport till kylskåpet, ja men då välter väl hela gänget av pinnar omkull och blir till en enda röra. Summa sumarum goda men med ett bedrövligt utseende.
Rostad mandelmassestång (20 st)
Recept för den som vill lyckas lite bättre
Rostad mandelmassestång (20 st)
100 g sötmandel
100 g florsocker
1-2 msk äggvita ( jag tog en matsked äggvita och ca 1 msk Baileys)
150 g mörk choklad
50 g vit choklad
Rosta mandlarna i ugnen på 200 g i några minuter rör om då och då
Mixa mandlarna i en mixer tills de börjar likna en smet. Tillsätt florsocker och äggvita/Baileys till det blir en fast mandelmassa. Blir smeten lite lös så ställ in den i kylen en stund.
Forma 20 st stänger och doppa dem i den mörka chokladen, låt dem stelna och dekorera dem sedan med vitchoklad.
Lycka till 🤸♂️
onsdag 20 november 2019
Sött och salt en bra kombo till glöggminglet
När jag handlar så åker det nästan alltid av en märklig anledning ner ett par påsar mandel i kundvagnen med baktanken att det är alltid bra att ha hemma. Därför bågnade nu skåpet av mandel. En del av påsarna var upptagna och det kanske saknades 10 -15 st och och en del halvfulla. Det är alltid bra att ha ett lager som är min melodi, just vad det gäller bakingredienser. Mandel använder jag till kakor, müsli, mandelmjölk eller helt enkelt till vanliga snacks. Jag har ett recept som jag tror att jag hittat i en Friskis & Svettis tidning för länge sedan, men tror ni att jag hittade det nu när jag skulle till att göra lite goa nötter till glöggen, det fick bli lite på en höft istället. Det är i allafall saltade mandlar som är så goda. Sen hittade jag ett recept på Kanderad mandel med kanel, det blev en kanderad blank yta runt mandeln. Så tillsammans blev det söta och det salta en härlig smakupplevelse. Enkla och lätta att trixa ihop till glöggminglet.
Kanderad mandel med kanel
Recept under bilderna
Kanderad mandel med kanel
100 g mandel
1 dl florsocker
Kanel
1. Blanda mandel och florsocker i en stekpanna och låt sockret smälta långsamt och rör runt hela tiden, dofta över med lite kanel om du vill.
2. När det börjar knäppa i mandeln är det dags att hälla upp dem på ett bakplåtspapper och låt stelna hel, akta för de är varmt som attan.
Recept salta mandlar
200 g mandel
1 näve salt
Vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Häll vatten i en bunke och tillsätt saltet, rör om så att saltet löses upp. Häll i mandel och se till att vattnet täcker alla mandlarna. Låt mandeln ligga i saltvattnet 30 min. Häll blandningen i ett durkslag och lägg mandeln på ett bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen så att mandeln torkar och saltkristallerna blir vita rör om ett par gånger. Låt plåten stå inne i ugnen 10-15 min
Lycka till🤸♂️
tisdag 19 november 2019
Nu åker ljusslingorna fram
Jag har alltid tyckt att självklart skall man vänta tills första advent med att sätta upp adventsljusstakar men även ljusslingorna utomhus får man vänta med . När det fanns annat som pockade på min tid så var det knappt att jag fick upp stakarna innan det var det advent. Men bor man på landet och inga gatlysen så långt ögat når jag då kan jag faktiskt rucka på mina traditioner. Så i går fick vackra Ingrid Bergman ge vika för julmys och jag plockade faktiskt in de sista blommorna som hon så ståtligt levererat fram tills nu. Men nu var jag tvungen att klippa ner henne för att ljusslingan skulle få plats. Dessutom hissade jag glatt upp min fina ljusgran i flaggstången. Den är jag väldigt nöjd med, nu är det bara stakarna inne kvar men där går nog gränsen så de får vänta ett tag till. Såg på en av bilderna att jag missat att berätta att jag har satt fram hyacinterna och för den delen Amaryllisen innan advent, är det för tidigt?
måndag 18 november 2019
En dag med Denise Rudberg
Det trodde jag väl aldrig att jag skulle få möjlighet att hänga en hel dag med en av mina favoritförfattare nämligen Denise Rudberg. Dottern och jag pratade förra året om att följa med på en tour i författarens härliga karaktär Marianne Jidoffs fotspår. Lyckan var total när maken överraskade med att det skulle bli en tidig lördagmorgon på Östermalm. Det var en gedigen skara som träffades utanför Valhallabageriet där Marianne Jidoff ofta förser sig med härliga frallor bakade med kärlek och surdeg. Efter en härlig croissant och en kopp kaffe hoppade vi in bussen som skulle ta oss genom Östermalms alla mordplatser, Denise berättade under hela bussresan om mordplatser som utspelas i böckerna. Vi fick även tillfälle att besöka Engelska kyrkan som enligt författaren skapar en viss magi och stämning hos henne vilket möjligtvis kan bli nästa mordoffer plats. Vi lotsades vidare ut på Djurgården och djurkyrkogården som även den fått ge plats för en mordplats i böckerna. På nästa stopp blev det lunch på hotell Diplomat där vi serverades en härlig lunch med ett glas rött för de som önskade . Det blev intressanta samtal runt bordet tillsammans med helt okända människor men så roliga och inspirerandes samtal om böcker, filmer, stadsvandringarna och lite spårning om möjliga skådespelare till karaktärerna om författarens böcker blir filmatiserade. Självklart ville vi alla se Marianne Jidoff bostad, en stor våning i ett underbart vackert Hyreshus som hon själv äger. Sista stoppet blev naturligtvis på Ejes choklad. Det är här hjältinnan i bokserien alltid köper ett oansenligt lager av vit tryffelnougat, och här i den lilla underbara butiken fick vi alla shoppa loss inför julens högtider, om det nu finns något kvar då. Jag säger bara vilken fantastiks rolig dag och tack till Denise som bjuder på så många härliga anekdoter och galna upptåg.
fredag 15 november 2019
Opp Amaryllis vakna min lilla....
Ja så kan det låta när Bellman skaldar. Men nu är det inte någon visa utan förra årets Amaryllis lökar som jag skall försöka få lite fart på. Det fina i kråksången är att de kraftfulla lökarna går att spara och plocka fram år från år, ja i allafall ett år. Efter julhelgen är det bara att ställa undan den vissna blomman på något svalt ställe och tillsätta lite vatten någon gång om man kommer i håg. I år hade jag två lökar från förra året som jag tog fram för någon vecka sedan, då hade den ena löken börjat skjuta ett litet litet skott, tyvärr blev det inte så mycket mer utan den skrumpnade mest ihop. Men nu har bägge knölarna satt fart och det tittar upp små spjut. Det ser inte ut så mycket än så länge men det är oerhörd kraft i löken så det skall nog bli fart på dem också. Jag köpte ett par lösa blommor som jag satte i en vas och då var de bara knoppar men oj så ståtliga och vackra de är nu när de slagit ut. Det skall bli fantastiskt att följa utvecklingen av mina små spjut fram till jul och hoppas då på att de blommar för fullt.